U bent hier: >> Thembalethu Nkomazi

Thembalethu Nkomazi

In het noordoosten van Zuid-Afrika, tegen de grens met Mozambique en Swaziland is de aidsorganisatie Thembalethu Nkomazi actief. Thembalethu betekent ‘onze hoop’. In dit straatarme grensgebied is de besmettingsgraad met hiv/aids hoog, bijna 1 op de 3 mensen heeft hiv/aids.

Grensregio
Extra moeilijk is die situatie voor de volwassenen en kinderen die geen identiteitspapieren hebben. In deze grensregio komt dit veel voor, waardoor voor hen toegang tot (basis)onderwijs en gezondheidszorg moeilijk is. De gevolgen ervan zijn groot; als een kind al ongeregistreerd naar school mag gaan, mag hij/zij geen examen doen, dat betekent geen diploma en dus geen vervolgstudie. Door de slechte toegang tot gezondheidszorg kunnen mensen met aids slecht aan aidsremmers komen. Zij worden daardoor zieker en overlijden helaas toch, terwijl dit met medicijnen en goede voeding niet meer nodig is.

Thuiszorg
Thembalethu wil in deze uitdagende omgeving hulp bieden. Zo bieden ze home based care (thuiszorg, voedselpakketten, medicijnen en pastorale hulp) aan honderden patiënten en hun families. Ook geven ze mensen de mogelijkheid om zich te laten testen op aids. Jaarlijks maken hier enkele honderden mensen gebruik van.

Voorlichting en bewustwording
Verder is Thembalethu erg actief in voorlichting en bewustwording over aids, met name onder jongeren. Hiervoor beschikken ze over een eigen dramateam (Zakhele) en ondersteunen ze jongeren om als ‘change agent’ (rolmodel) in hun omgeving actief te zijn. Ook zoekt Thembalethu daarin samenwerking met lokale kerken.

Hoop voor kinderen
Thembalethu begeleidt kinderen zonder identiteitspapieren bij het alsnog verkrijgen ervan of bij de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Verder biedt Thembalethu een naschools programma, waarbij kansarme kinderen extra vaardigheden krijgen aangeleerd, een schooluniform krijgen en elke dag een bord met eten. Ook is op het terrein van Thembalethu een bibliotheek. Thembalethu probeert op allerlei manieren extra inkomsten te verdienen. Zo is er een kiprestaurant langs de doorgaande weg naar Swaziland en kweekt en verkoopt Thembalethu  inheemse bomen.

Meer weten?
Thembalethu Nkomazi heeft een eigen website en is te vinden op Facebook. In onderstaand filmpje een impressie van een optreden van dramateam Zakhele.

 

Print Friendly, PDF & Email